Sicilija

1.dan petak BEOGRAD – KATANIJA - PALERMO
Sastanak na aerodromu Nikola Tesla u 10:00. Nakon čekiranja, direktan let Air Srbije do Catanije. Posle sletanja (13:50) i pasoške kontrole, odlazak za Palermo. Dolazak oko 17:00. Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.
2.dan subota PALERMO (MONREALE & KORLEONE)
Posle doručka obilazak Palerma glavnog grada Sicilije. Grad u kome su vidljivi tragovi još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas. Bogata istorija, kultura, muzika, gastronomija, grad pun kontrasta jednostavno osvaja. Obilazak veličanstvenih znamenitosti: Četiri ugla, trg Pretoria i fontana srama, Palata Normana, Katedrala, pozorište Masimo, crkva La Martorana, ulica Vitorio Emanuele, nova kapija… Posle obilaska slobodno vreme ili fakultativni odlazak za obilazak u Monreale i Korleone. U Monrealu veličanstvena katedrala „Duomo“. Pozlaćeni mozaici zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara. Smatra se najlepšom normanskom bazilikom na svetu. Slikovitim putem posle oko 55 km dolazi se u gradić Korleone u kome je bilo sedište Sicilijanske mafije, poznate kao Koza Nostra. Šetnja od Korleone trga ulicama gradića: Trg, Antimafijski muzej, Galerija laboratorija zakonitosti, vodopoad ‘‘Dve stene‘‘... zadivljujući panoramski vidikovac na selo i sicilijanski krajolik. Popodne povratak u Palermo. Noćenje.
3.dan nedelja PALERMO - (ČEFALA)
Doručak. Slobodan dan za individualni obilazak Palerma i šetnju pored mora ili fakultativno- poludnevni izlet u Čefalu, jedno od najlepših sela na obali Tirenskog mora. Za Grke je to bio Kefaloidon, „glava“ ili „rt“, a Rimljani su ga poznavali kao Coephaledium. Arapi su ga zvali Gafludi „utvrđeni grad sa obilnim vodama“. Dominira monumentalna stena visioka 270 metara, poznata Feničanima kao Herkulov rt, na kojoj se nalazi Dijanin hram, megalitska građevina povezana sa kultom vode, na šta ukazuju obližnja cisterna koja datira iz IX veka p.n.e. Na trgu kod katedrale u nekom od brojnih kafea ili restorana, možete probati lokalna vina, razne slatkiše.. Povratak u Palermo. Noćenje.
4.dan PALERMO – AGRIĐENTO– PIACA ARMERINA– KATANIA
Posle doručka nastavak obilaska Sicilije. Dolazimo u Agriđento, nekadašnji grčki grad Akragos i sedište „Magna Grecie“ lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Ukoliko volite arheološka nalazišta i istoriju, bićete oduševljeni ovim lokalitetima. Obilazak “Doline hramova” iz V i VI veka, hramova Konkordia, Herinog hrama, hrama Kastora i Poluksa čiji su stubovi simbol grada. Nastavak putovanja do Pjaca Armerine, gradića iz doba Rimljana. Pod zaštitom UNESCO-a, Vila del Kasale iz IV veka nove ere je ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 m2. Pretpostavlja se da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Predveče dolazak u Kataniju. Smeštaj u hotel. Noćenje.
5.dan KATANIA
Posle doručka obilazak vulkanske Katanije: trgovački i lučki grad sa preko 300 hiljada stanovnika obiluje brojnim spomenicima kulture. Ova lepotica od lave, oduševiće vas sa svojim znamenitostima. Trg univerziteta okružen je veličanstvenim palatama: Vila Belini, Crkvena ulica, fontana Slon, riblja pijaca, rimsko pozorište… Pjaca del Duomo, Katedrala Svete Agate, Porta Garibaldi su samo deo ovog veličanstvenog grada. Ovde će vam meštani Katanije sa ponosom predstaviti lokalni specijalitet-konjsko meso. Posle obilaska slobodno vreme. Noćenje.
6.dan KATANIA (ETNA - TAORMINA)
Doručak. Celodnevni izlet – fakultativno. Odlazak ka krateru jedinog aktivnog vulkana u Evropi, Etne simbola Sicilije, koji doseže visinu od 3.400 mnv. Putovanje vodi crnim putevima kojima je nekad prolazila užarena lava. Odlazak do punkta Silvestri koji se nalazi na 1800 mnv. Individualni odlazak uspinjačom ka vrhu Etne. Za odlazak na vrh neophodna je odgovarajuća obuća. Po povratku sa Etne odlazak u vinogradarski kraj ispod Etne. Poseta jednom od brojnih vinarija u kojima može da se degustiraju izvrsna najkvalitetnija vina ne samo sa Sicilije već čitave Italije. U produžetku putovanja dolazak u slikovitu Taorminu podignutu na brdu Monte Tauro. Grad je poznat kao “Biser Mediterana” zbog svog geografskog položaja i šarma. Kroz vrata “Porta Mesina” ulazi se u gornji deo grada, gde je grčko-rimsko pozorište iz III veka p.n.e., jedno od najbolje očuvanih amfiteatara antičkog doba. Slobodno vreme za ndividualni odlazak žičarom do podnožja, obale i ostrvca Isola Bella. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
7.dan KATANIA (‘‘BISERI SICILIJE‘‘: NOTO i SIRAKUZA)
Doručak. Odlazak na celodnevni izlet fakultativno. Božanstveni barokni grad Noto Sve građevine su od mekog, kompaktnog krečnjaka. Duž glavne ulice Vitorio Emanuele su impresivne građevine počev od monumentalne kraljevske gradske kapije. Brojni trgovi, palate i crkve su u istoj pri sunčevoj svetlosti u boji zlata: palate Landolina, Dućezi i Nikolaći, Cathedrala Noto, crkve Sv.Karla Bartomejskog, Sv. Dominika i Sv. Frančeska, park i fontane… čine neodoljivu lepotu ovog grada. Bela Sirakuza grad bogat grčkom kulturnom zaostavštinom, arhitekturom, amfiteatrima, poznat kao Arhimedov grad. Za ljubitelje arheologije arheološki park: ostaci grčkog i rimskog amfiteatra, veliki žrtvenik … Za opuštanje je šetnja uličicama ostrvca Ortagija: palata Beneventano, Gradska većnica, Nadbiskupija, Katedrala, crkva S.Lučija, Apolonov hram, fontane Dijana i Arteuza, Castello Maniace. Prilika da uživate na jednoj od mnogih terasa restorana na trgu… Kasno popodne povratak u hotel. Noćenje.
8.dan KATANIA - BEOGRAD
Doručak. Slobodno vreme do 12:00. Transfer do aerodroma. Direktan let. Dolazak u Beograd oko 16:20. Kraj programa.

 

FIRST MINUTE : 880 €
CENA ARANŽMANA: 950€

First minute popust za rezervacije do 15 marta.

12. maj, 19 maj, 26 maj

 

ARANŽMAN OBUHVATA :
• Avio kartu na relaciji: Beograd – Katanija - Beograd
• prtljag uključen u cenu (20kg+kabinski 10kg)
• Transferi od aerodroma do hotela i v.v.
• Prevoz autobusom prema programu putovanja
• 3 noženja sa doručkom u Palermu
• 4 noćenja sa doručkom u Katanji
• Pešačke ture i vodičke usluge i troškove organizacije

 

ARANŽMAN NE OBUHVATA:
• hotelske takse, uplata na recepciji hotela
• troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja- preporuka agencije je da putnik bude osiguran
• fakultativne programe i ulaznice
• ostale nepomenute usluge.

 

CENA: izražena u evrima, plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.
DOPLATA: za jednokrevetnu sobu (na upit) …...............………...…………………………..……………………............................. 190 €

 

USLOVI PLAĆANJA:
• prilikom rezervacije uplaćuje se 300 €, a ostatak najkasnije 15 dana pre putovanja.
• Plaćanje gotovinom, čekovima građana, virmanski, administrativnom zabranom, karticama: VISA, DINA, MASTER CARD, MAESTRO i AMERICAN EXPRESS.
ODLOŽENO PLAĆANJE: BEZ UVEĆANJA DO 3 RATA! čekovi građana, administrativna...

 

FAKULTATIVNI IZLETI: Za fakultativne izlete minimim 25 putnika
• MONREALE I KORLEONE (bus, vodič) ……….....………………....................................................................... 50 €
• ČEFALA (bus, vodič) …………………….………………………................................................................................ 30 €
• ETNA I TAORMINA (ulaz u nacionalni park, bus, vodič, karte za žičaru).................................................. 50 €
• NOTO I SIRAKUZA ................................................................................................................................... 50 €
KOMPLET 4 IZLETA: sa popustom................ 150 €
SMEŠTAJ: Smeštaj u hotelima u Katania-gradi Palermo okolina
TRANSFERI (min 2 PUTNIKA): A) 10€ -Kraljevo,Čačak, Gornji Milanovac, Aranđelovac; B)25€ - Niš, Aleksinac, Užice i Požega

 

NAPOMENE:
• za realizaciju putovanja minimalno 42 putnika. Program objavljen 30.01.2023.
• Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja organizatora putovanja, usklađeni sa YUTA standardima
• Organizator poseduje Licencu OTP kat. A 250/2021